Paginas

Living Lab in Odijk en Utrecht

Living Lab in Odijk en Utrecht

Eerst een huis en daarna verder werken aan een nieuwe start.

Klinkt logisch, toch? Met deze aanpak wil de regio Utrecht in twee jaar tijd minimaal 200 dak- en thuisloze mensen helpen aan een dak boven hun hoofd. In het gezamenlijke project ‘Living Lab, Eerst een (t)huis’ ontstaat een onderzoeksomgeving waarin we van elkaar leren.


Ervaringen in Odijk

Op 1 juli 2022 werden in Odijk 32 nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd in het kader van ‘Living Lab, Eerst een Thuis’. In vijf van deze woningen begeleiden wij onze cliënten op hun weg naar zelfstandigheid. De vijf cliënten die we begeleiden in Odijk, hebben allen binding met het dorp. Sommigen zijn zelfs in Odijk geboren.

Tien jaar geleden was dit niet mogelijk

“Nieuwbouw aanbieden aan dakloze mensen? We vergeten wel eens hoe bijzonder dat is. Dat hadden we 10 jaar geleden niet voor mogelijk gehouden.

Het sentiment is echt ten goede veranderd. Het is heel bijzonder dat we hierin zo ver zijn gekomen, ook ten opzichte van andere steden.”

Reijnder Jan Spits, manager Volkshuisvesting Portaal

De bewoners stellen zich open voor begeleiding. Ze weten dat hun woonplek niet tijdelijk is. Dit neemt veel onzekerheid weg en dat zorgt voor rust. Van daaruit lukt het hen om stap voor stap te werken aan herstel.

Reijnder Jan: “De begeleiding van de Tussenvoorziening in de wijk is hard nodig. Zonder die begeleiding kan het nog wel eens uit de hand lopen. Soms komt het zelfs tot een ontruiming en dat is het laatste dat wij willen.

Onze reden van bestaan is het huisvesten van mensen die niet zelfstandig in hun huisvesting kunnen voorzien. De cliënten van de Tussenvoorziening zijn dan ook onze primaire doelgroep.”

Ervaringen in Utrecht

Een ander project binnen Living Lab kwam tot stand in samenwerking met Moviera. Het is erop gericht om slachtoffers van huiselijk geweld op een duurzame manier uit de opvang naar een veilig thuis te begeleiden. Dit gebeurt vanuit 15 woningen in Utrecht.

Mooie stappen vooruit

Irene Kole-de Visser, teamleider Moviera

“Living Lab in Utrecht is vanaf de start echt een project van de Tussenvoorziening en Moviera samen geweest. We werken nauw samen en leren veel van elkaar.

De cliënten die geplaatst zijn hebben veel stappen vooruit gemaakt. Dat is mooi om te zien, daar doen we het tenslotte voor.”