Paginas

De VOIZ-Academie in 2022

De VOIZ-Academie in 2022

Afgelopen jaar heeft een recordaantal van 56 mensen deelgenomen aan de VoiZ-Academie.

Zij zetten bij de VoiZ in een laagdrempelige omgeving hun eerste stap naar scholing en (vrijwillig) werk. 34 deelnemers volgden het voortraject en 22 de mbo-2 opleiding facilitair medewerker.


Over de Voiz Academie

De Voiz Academie is er voor mensen die dakloos zijn of waren en te kampen hebben gehad met verslaving, schulden of psychiatrie. Vaak hebben zij na de middelbare school geen vervolg-diploma gehaald. Met het voortraject wennen zij weer aan een werkritme. Aansluitend kunnen zij doorstromen naar de mbo-2 opleiding facilitair medewerker. 

Een van de deelnemers vertelt: “De VOIZ had er veel eerder moeten zijn. Het is voor mij een laagdrempelige manier om weer deel te nemen aan de maatschappij. De stap van een lange tijd in een uitkeringssituatie naar een betaalde baan was voor mij erg groot. De VOIZ bood mij hier een hele mooie opstap voor.”

De cijfers over 2022

  • 34 deelnemers volgden het voortraject. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2021. 
  • Acht van hen stroomden in januari 2023 door naar de mbo-2 opleiding tot facilitair dienstverlener.
  • In september 2021 startten 22 studenten met de mbo-2 opleiding.  
  • Eind december 2022 studeerden 13 van hen nog steeds. 
  • Vier van hen had een betaalde baan op hun stageplaats en nog eens vier uitzicht hierop.

De vervolgstappen van enkele deelnemers

Na het voortraject vonden twee deelnemers een betaalde baan bij Lister. Een deelnemer zette na een prachtig herstelproces een eigen bedrijf op met zijn broer. Vier studenten van de mbo-2 opleiding facilitair medewerker kregen een betaald contract in 2022. Nog eens vier van hen hebben zicht op een betaalde baan na het behalen van het diploma in 2023.


Twijfel? Gewoon doen!

Miranda (41) zit in het tweede jaar van de VoiZ Academie. Ze is blij met deze stap: “Dit is eindelijk een keuze voor míj. We zijn met een kleine groep, en iedereen heeft een eigen ervaring. Dat is fijn, het zorgt voor een sterkere band.”


Lees het verhaal van Miranda