Paginas

Duurzame nieuwbouw BOKA

Duurzame nieuwbouw BOKA

Al bijna 40 jaar werden in IJsselstein dakloze gezinnen opgevangen in een oud schoolgebouw. Een nieuwe locatie voor de BOKA was dan ook zeker geen overbodige luxe. Die kwam er dit jaar. Eind augustus vertrokken de eerste bewoners van de tijdelijke locatie in Nieuwegein en ontvingen de sleutel van hun spiksplinternieuwe duurzame appartement.

Samenwerken naar waardige opvang

In twee jaar tijd verrees er op de oude locatie van de BOKA een volledig nieuwe accommodatie in opdracht van woningcorporatie Cazas Wonen. De bouw kwam tot stand dankzij financiering van de gemeenten Utrecht en IJsselstein. 

Duurzaam en sociaal veilig

Alle woningen hebben een warmtepomp en er liggen 163 zonnepanelen. Het pand is open en overzichtelijk, mét voldoende privacy voor bewoners. In de grote binnentuin ontmoeten volwassenen elkaar en spelen kinderen samen. De tuin biedt ruimte voor activiteiten zoals een moestuin. In de gezamenlijke keuken koken cliënten eens per week met elkaar. 

Feestelijke opening

Een nieuw appartement met mooie meubels geeft je het gevoel dat je het waard bent om hier te wonen. Dat was wel een feestje waard! De officiële opening in oktober was feest voor bewoners, medewerkers en de buurt. Wethouders Streefland (Utrecht) en Schell (IJsselstein) plantten een appelboom ter symboliek van stevige wortels, groei en bloei.Tijdelijk thuis

De BOKA biedt een tijdelijk thuis voor 24 dakloze gezinnen en acht individuele cliënten (inclusief noodbed). Iedereen heeft een eigen voordeur, woonkamer en keuken. Alles is gericht op een zo normaal mogelijk leven. Zo biedt de BOKA de rust en veiligheid om aan de toekomst te werken. 

Veilige toekomst voor ouder & kind

Na een aantal maanden van intensieve begeleiding, stromen onze cliënten door naar een vaste woonplek. We hebben speciale aandacht voor de kinderen, die vaak al te veel hebben meegemaakt. Ook zij vinden een goede doorstart, zodat we voorkomen dat ze later als volwassenen zelf de Boka nodig hebben.


BOKA in het nieuws


Amina woont sinds augustus met haar 2 jarige zoon Emir in IJsselstein: “Mijn ex had mij en mijn zoon opeens op straat gezet. Ik heb een tijdje bij vrienden en familie gezeten, maar dat was erg lastig. Hier heb ik mijn eigen plekje.”

Lees het artikel op Zenderstreeknieuws.nl: Opvanglocatie BOKA weer terug in IJsselstein