Paginas

Wegwijs in 2022

Wegwijs in 2022

Wegwijs was ook dit jaar vol in ontwikkeling om Utrechters te ondersteunen en activeren. Dankzij onze activerend begeleiders in de begeleidingsteams, werd activering steeds meer een vast onderdeel van de begeleiding. Het doel? 16 uur per week dagbesteding, waarvan een uur sport of beweging.

Activerend begeleiders

Onze activerend begeleiders kwamen regelmatig bij elkaar om hun kennis en ervaringen te delen en lastige casussen te bespreken. Zoals die ene cliënt die vrachtwagenchauffeur wil worden, maar niet van de bank komt. Alle deelnemers hebben een activeringsplan om de juiste dagbesteding of die ene droombaan te vinden. 

Ons speciale activeringsteam voor mensen met een langdurige zorgindicatie kreeg, met een lange adem en heel kleine stapjes, cliënten eindelijk geactiveerd. Zoals die cliënt die na jarenlang investeren, nu eindelijk wekelijks koekjes bakt in de bakkerij en in de keuken staat bij Esthers Smulhuis. 

Een paar mooie cijfers:

  • Ruim 80 deelnemers gingen aan de slag als koekenbakker, tuinier of fietsenmaker.
  • Onze fietsenmakers knapten 120 oude fietsen weer prachtig op.
  • We kookten ruim 500 maaltijden in ons eethuis, soms wel 40 op een avond.
  • 48 mensen aten mee met het Grote Utrecht Stadsdiner.
  • 35 mensen genoten van het kerstdiner,
  • Imago verzorgde 40 voorlichtingen.
  • 33 mensen gingen naar voorstellingen, zoals Straatslim van het Stut Theater.
  • We koppelden 75 cliënten aan een maatje.

Sport

We boden wekelijks 20 verschillende sportactiviteiten en 3 sportinstuiven. We daagden ook onze collega’s uit om mee te sporten. Zo organiseerden we voor collega’s een Wim Hof duik in het ijskoude water voor de Munt. Ook werkten we samen met het Leger des Heils, de Wilg en Lister in de Sportcoalitie aan een ruim sportaanbod in bijna elke wijk. 


Kunst

We ondersteunden onze kunstenaars om net dat stapje extra te laten zetten naar buiten en om eindelijk te exposeren. Dit deden we in samenwerking met stichting Bijzonder. Met resultaat! Zo had een van onze Spatters zijn eerste grote solo Expositie in Theater ZIMIC en hangt zijn werk nu in een galerie.

Samenwerking Platform Financieel vrijwilligers

Onze financieel vrijwilligers hielpen dit jaar 269 cliënten in 1.767 klantencontacten. Om sneller passende koppelingen te maken tussen cliënten en vrijwilligers, werkten we samen met het Platform Financieel Vrijwilligers. We lanceerden een centraal aanmeldpunt voor cliënten (en hun verwijzers): www.financieelvrijwilliger-utrecht.nl.

Maatjes-Café voor LHBTIQ’ers

Dit jaar koppelden we 24 maatjes met een LHBTIQ-achtergrond. Voor het eerst organiseerden we een Maatjes-Café voor hen. Zouden de verschillen zorgen voor ongemakkelijke stiltes? Niks bleek minder waar. Er ontstond mooi contact en de eerste activiteiten zonder onze hulp zijn al georganiseerd. Zo creëerden wij een extra veilige plek voor deze doelgroep.

Fotograaf: Gerbrand Langenberg

De FUIF

Vorig jaar won samenwerkingsverband ADSU de actie ‘Win de Jaarbeurs voor één dag’. Wij hielpen bij de organisatie van de FUIF: het Fantastisch Utrecht Inclusief Festival in het Beatrixtheater. Maandag 20 juni konden cliënten en medewerkers van Utrechtse (zorg)organisaties na een lange periode van isolatie door Corona eindelijk feestvieren. Het was een geweldig feest met heel veel blije Tussenvoorziening cliënten.

Ik zie dat het contact tussen ons écht helpt.

Hoe is het om een maatje voor iemand te zijn? En wat doe je dan? Sanne (29): “Ik ben een maatje van een leuke, jonge meid die veel heeft meegemaakt. Ik haal zelf ook veel uit het contact.”


Lees het verhaal