Paginas

Opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne

Opvang voor vluchtelingen uit Oekraine

In maart 2022 vroeg de gemeente ons om opvang en begeleiding te realiseren van vluchtelingen uit Oekraïne.

Daar hoefden we geen twee keer over na te denken en in no time startte de projectgroep Oekraïne Opvang. Een paar weken later konden we de eerste vluchtelingen een veilige haven bieden.


Opvang en begeleiding 

Onze opdracht vanuit de gemeente was zorgdragen voor het sociaal beheer op de opvanglocaties. We boden ondersteuning op vijf leefgebieden: geld, werk, school, sociaal en gezondheid. En we zorgden voor een prettig en veilig leefklimaat op de locaties en in de omgeving van de locaties. 

In 2022 hebben we 250 mensen opgevangen en begeleid:

  • In april verwelkomden we de eerste 24 bewoners op de locatie Willem Dreeslaan. 
  • Begin mei volgde de Kanaalstraat met plek voor 40 vluchtelingen. 
  • Halverwege mei meerde de boot de Formidable aan voor 150 vluchtelingen
  • In juni opende locatie Heivlinder voor 19 bewoners. 
  • Daarnaast begeleiden we 7 gezinnen ambulant. 

Sterk begeleidingsteam

De opvang van zoveel vluchtelingen konden we niet realiseren zonder een sterk begeleidingsteam. In korte tijd vonden we twintig nieuwe bevlogen collega’s. Meer dan de helft van hen sprak Oekraïens of Russisch. Zij werkten intensief samen met Vluchtelingenwerk en de Buurtteams. 

Tientallen vrijwilligers

De massale hulp van Utrechtse burgers aan het begin van de oorlog was hartverwarmend. We konden tientallen vrijwilligers verwelkomen die onze bewoners praktisch ondersteunden en het leven voor hen wat lichter maakten. Zij gaven taallessen, organiseerden sportactiviteiten en fietslessen en maakten onze bewoners wegwijs in Utrecht. 

Hoe ging het verder met onze bewoners?

Onze Oekraïense bewoners bleken een zelfstandige doelgroep. Een groot gedeelte van hen vond snel werk en leerde, met hulp van onze vrijwillige taalmaatjes, de Nederlandse taal. Enkele bewoners namen we zelfs aan als nieuwe collega. Zij begeleiden vluchtelingen op de locaties waar zij zelf niet wonen. 

In het nieuws

Indebuurt Utrecht: “Zo ziet het leven op de Utrechtse asielboot eruit: Is geen cruise natuurlijk, we zijn hier om te overleven

“Het is sinds een maand hún veilige plek: het schip voor zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen aan de Keulsekade in Utrecht. Ver weg van het oorlogsgeweld. “We zijn zó dankbaar. Maar we willen heel graag terug.”